“We’ve made great progress. We’re nearly back where we started!” Een prachtige uitspraak die veel zegt over dit bijzondere wijnhuis in Stellenbosch Zuid-Afrika. Ze zijn baanbrekend geweest met hun biologische manier van wijn produceren. Dat is in veel opzichten terug naar hoe wijn ooit gemaakt werd, zonder de hulp van chemicaliën en technologie. De natuurlijke balans vinden ze belangrijker dan de financiële balans.
Er wordt al ruim anderhalve eeuw druiven geteeld op de vruchtbare gronden van Wijnhuis Reyneke. De huidige eigenaar John Reyneke heeft 25 jaar geleden het roer omgegooid. Het doel was om volledig over te gaan op biologische en biodynamische productie van wijn. Ook was John ervan overtuigd dat dit de kwaliteit van de wijn zou verbeteren. Inmiddels is duidelijk dat hij gelijk had. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, veel met een hoge waardering van de bekende professionele wijn reviewers, zoals Decanter, Platters en Atkins.
De wijngaarden van Wijnhuis Reyneke, kijken uit over Stellenbosch en False Bay en heeft hellingen naar het noorden, oosten en zuiden. Het beste land is beplant met wijnstokken en de rest vult de wijngaarden aan met weilanden, compost productie en stukjes bos.
Het streven naar natuurlijke balans vindt men veel belangrijker dan ervoor te zorgen dat alle getallen in spreadsheets kloppen. Het is in feite de eeuwenoude traditie van wijn maken. Het wijnhuis tracht zelfvoorzienend te zijn. Dit vinden ze belangrijk om twee redenen: ten eerste om de CO2 voetafdruk te verminderen, en ten tweede om minder afhankelijk te zijn van externe prijsbewegingen van grondstoffen.
Omdat de boerderij van Wijnhuis Reyneke haar eigen meststof en compost kan produceren, betekent dit dat ze minder afhankelijk zijn van het transporteren van meststof met vrachtwagens. Als de boerderij zelfvoorzienend is, kost hun eigen koeienmest elke dag hetzelfde, ongeacht de prijs van olie.
Hun filosofie van zo duurzaam mogelijk produceren gaat ver. Wat ze ook gebruiken, er wordt zorgvuldig nagedacht over hergebruik, herbestemming of recycling.
De holistische benadering van biodynamische landbouw betekent dat ze afscheid hebben genomen van monocultuur. Hoewel de wijngaarden de belangrijkste pijler is van Reyneke, bestaat ze in synergie met de moestuinen, de eigen veeteelt en de mensen die er werken.
Reyneke is volledig biologische gecertificeerd door de EU en mag dus het EU biologo voeren.
Enthousiast Geworden?
