Op het landgoed van Wijnhuis Tokaj-Hétszőlő worden al eeuwen bijzondere wijn verbouwd. Dat komt omdat alle noodzakelijke omstandigheden voor de veelgevraagde exclusieve wijnen afkomstig van druiven die ingedroogd zijn door het bijzonder proces (->Botrytis cinerea), dat hier plaatsvindt. Geïnspireerd door het bijzondere microklimaat van deze locatie, hebben mensen hun kennis en kunde ook ingezet om ook andere unieke wijnen te produceren. Op het Hétszőlő terroir worden harmonische en complexe wijnen gemaakt, met de kenmerkende geur van löss gronden.
De belangrijkste principes van biologische wijnbouw bij dit prestigieuze wijnhuis zijn:
– Beperkt gebruik van chemicaliën door minimale hoeveelheden koper en zwavel te gebruiken
– In plaats van systemische chemicaliën gebruik van natuurlijke producten
– Geen kunstmest, geen herbiciden
– Natuurlijke plaag bestrijding door het gebruik van roofinsecten
– Bodembeheer met compost en diverse bodembedekkers
– Strikte bladmanagement en -beheer
– Ecologische eilanden naast wijngaardpercelen om de biodiversiteit te vergroten
– Zo natuurlijk mogelijke wijnbereiding op basis van traditionele wijn bereidingsmethoden
Enthousiast geworden?
